De vergeten naaischool van Averbode en andere verhalen

 

Het zomernummer van ons heemblad gaat straks naar de drukker. We hebben weer heel wat verhalen uit het verleden van Averbode en omstreken naar boven gespit.

Foto 01 beter AF

Zo schrijft Guido Peeters over de Vrije Snij- en Naaischool, een wat vergeten hoofdstuk uit de recente geschiedenis van Averbode. Glenn Geeraerts en Eddy Exelmans doken in de archieven van de familie de Merode en ontdekten dat De Nieuwe Eik tientallen jaren ouder is dan we tot nu toe dachten.

Ook een van de bekendste inwoners van Testelt halen we voor het voetlicht: monseigneur Brems, norbertijn van Averbode en missionaris in Denemarken. Aanleiding voor het artikel – er komt een vervolg in het winternummer – is de 150e verjaardag van deze geboren Testelaar.

Verder onderzochten gastauteurs Jef Teugels en Bart Peeters de Messelbroekse kerkklokken. Eddy Exelmans ging op zoek naar het verhaal achter een naam op het oorlogsmonument in Scherpenheuvel.

Als uitsmijter publiceren we een tekst, op rijm, van de hand van Beir van Bettes zaliger. Die penseelde op de hem eigen manier een portretje van ‘Mieke Paavels’, en wat er gebeurt als je te veel pruimen eet…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s