Averboods erfgoed te koop

Op de website van een immokantoor uit Heist-op-den-Berg is een opvallende advertentie te lezen: in Testelt wordt een ‘zeer unieke woning gelegen naast de Demer’ te koop aangeboden.

Het gaat om de historische norbertijnenpastorie, die begin 18e eeuw gebouwd werd door de abdij van Averbode. Testelt is een van de oudste parochies van Averbode. De kerk wordt al sinds de 12e eeuw ‘bediend’ door een witheer van de abdij, tot vandaag.

De oude pastorie is al jaren in privéhanden. Onder meer de familie Theyskens – een bekende naam in de Testeltse politiek – heeft er tientallen jaren lang gewoond. Het huis heeft het statuut van monument en maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Testelt. Boven de voordeur is het jaartal 1709 en het blazoen van abt Steven Van der Stegen te zien.

De Testeltse pastoors zijn al een paar keer verhuisd. Omstreeks 1860 werd een nieuwe, bescheiden pastoorswoning gebouwd op het kerkpleintje (Dorp 52). Sinds 1921 doet een statig burgerhuis in de dorpskern (Dorp 6), eigendom van de gemeente, dienst als pastorie.

Wat verderop staat de watermolen, eveneens gebouwd door de abdij van Averbode. De molen, met feestzaal, staat al enkele jaren te koop. Een tijdlang was er een restaurant in gevestigd.

(Foto’s: CM vastgoed en Vlaamse Gemeenschap)

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s