Over tommy’s, schoolmeesters en een gietijzeren kiosk

Zo rond Pasen verschijnt het nieuwe nummer van ons heemblad – dat alweer zijn 46e jaargang ingaat. De inhoud staat nu al op punt. We lichten graag een tipje van de sluier…

FOTO 2 AF

Onder het motto ‘It’s a long, long, way to Tipperary’ voert Joris Pironet ons mee naar de septemberdagen van 1944, toen Britse legervoertuigen de Poortberg op denderden en zo het einde van de Tweede Wereldoorlog aankondigden. De tommy’s brachten de bevrijding, maar ook kauwgom en sigaretten.

Uit diezelfde periode dateert een klasfoto van de jongensschool in Averbode. Guido Peeters schrijft over de ‘wissels van de wacht’ die in het schooljaar 1946-1947 plaatsvonden in het Averboodse onderwijzerskorps. De vondst van een 19e-eeuws kerkboekje op een zolder inspireerde Glenn Geeraerts voor een artikel over het parochieschooltje aan de abdijpoort.

Glenn maakte ook een synthese van de bouwgeschiedenis van de kiosk in Zichem. Uit de archieven blijkt dat het gemeentebestuur plannen had voor een gietijzeren muziekpaviljoen op het marktplein. Het werd een zeker zo fraai exemplaar in ‘cementrustiek’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s