Oudste monument van Averbode dreigt in te storten

De slotmuur van de abdij is wellicht een van de oudste bouwwerken – zoniet hét oudste – van Averbode. De bakstenen muur is al te zien op een laat-zestiende-eeuwse kaart, maar dateert volgens sommigen uit de hoge middeleeuwen, de periode waarin de abdij gesticht werd.

14107739_10210252434255212_8017527430601551874_o.jpg
Op de heemwandeling in 2016 leidde toenmalig provisor Marc Fierens ons rond in de conventstuin en langs de slotmuur. (foto: Glenn Geeraerts)

Nu is dit stukje erfgoed in bijzonder slechte staat. Op verschillende plaatsen, vooral aan de noordzijde (kant boerderij), dreigt de muur in te storten. Aan de kant van de boerderij wordt hij op verschillende plaatsen onderstut.

De abdij heeft nu een projectrekening geopend bij Herita, met als doel geld bijeen te sprokkelen voor de dringende en noodzakelijke restauratie. Ook de twee ‘kapellekes’ die tegen de muur aan gebouwd zijn, zitten in dat project. Het gaat om het tuinpaviljoentje (nabij de Pikkelpoort) en het vroegere Arnikiuskapelletje dat vanaf de weg naar Veerle goed te zien is.

Via deze link vind je meer informatie over het project.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s